דיווח על תאונות תלמידים
הוראת קבע מספר 0074 - החלפה
תוקף הוראה מ-8.5.2016
תחולה
כלל מערכת החינוך
תמצית ההוראה
חוזר זה עוסק בחובת הדיווח ובאמצעי הדיווח על תאונות של תלמידי מוסדות החינוך .
תקציר השינויים
חוזר זה מחייב את כלל מוסדות החינוך לדווח על תאונות תלמידים במנב"סנט בלבד. זאת בשונה מהחוזר הקודם שבו מוסדות רשת אורט לא היו מחויבים בכך משום שלא הייתה להם גישה למנב"סנט. כמו כן הוסף בחוזר זה נוהל הפצת הדוח וניתן קישור ל"טופס בקשה לקבלת היתר מסירת עותק מדוח תאונה".
הגורם האחראי
מנהל המחלקה לביטוח, המחלקה לביטוח
02-5602276
bituach@education.gov.il
הוראות מבוטלות
- ביטוח תאונות אישיות - תנאי מינימום מחייבים לפוליסת מספר: 3.13-1 פורסמה בחוזר: סד/1(א) בתאריך: ד' באלול תשס''ג, 01 בספטמבר 2003
- דיווח על תאונות תלמידים מספר: 3.13-2 פורסמה בחוזר: עג/1(א) בתאריך: ט' באלול תשע''ב, 27 באוגוסט 2012
תוכן העניינים
.1כללי
.2חובת הדיווח
.3אמצעי הדיווח
.3.1דיווח באמצעות המנב"סנט
.3.2דיווח באמצעות טופס ידני
.3.3נוהל הפצת דוח התאונה המדווח במנב"סנט
1.1. מטרת הדיווח על תאונה היא לתעד תאונה שאירעה לתלמיד במהלך פעילות רשמית של מוסד החינוך או מטעמו, לרבות בגן הילדים. במקרה של תאונה כזו ייתכן שמשרד החינוך ו/או הרשות המקומית ו/או הבעלות על המוסד או עובדיהם יהיו בין הנתבעים בתביעה שתוגש נגדם בגין אותה תאונה. במקרה כזה הדיווח על פרטי התאונה יידרש לשם בחינת אופן התרחשותה על ידי הגורמים הרלוונטיים אשר ברשימת תפוצת הדוח.
1.2. הקרן הפנימית לביטוחי הממשלה בהנהלת "ענבל", חברה לביטוח בע"ם (להלן "ענבל"), מכסה את חבותם של משרד החינוך ועובדיו בלבד בגין תביעות תלמידים. במקרים שבהם נטענת לכאורה אחריות של משרד החינוך ועובדיו לגרימת נזק גופני כתוצאה מתאונה, התלמידים או הוריהם זכאים לפנות ישירות ל"ענבל", בכתב בלבד, בדרישה לקבלת פיצויים. משום כך עובדי משרד החינוך - המנהלים ועובדי ההוראה - מתבקשים לשתף פעולה עם "ענבל" ולמסור את המידע הדרוש לעורכי הדין או לחוקרים מטעמה, בכפיפות להצגת אישור המעיד על היותם מיופי כוח של חברת "ענבל" בעניין הפנייה או התביעה הספציפית המטופלת על ידי "ענבל".
מידע מורחב על "כיסוי חבות" מובא באתר המחלקה לביטוח, http://www.edu.gov.il/bituach
2.1על מנהל המוסד החינוכי, ובכלל זה מנהלת גן/גננת, חלה החובה לדווח על כל תאונה שאירעה לתלמיד במהלך פעילות רשמית של המוסד החינוכי שנדרש טיפול רפואי בעקבותיה, ובכלל זה מקרה שאירע מחוץ לכותלי המוסד, כגון בסיור לימודי, בטיול, ביום ספורט, בפעילות של"ח ובפעילות לימודית במוסד אחר. כמו כן יש לדווח על תאונה שאירעה בפעילויות מיוחדות, שאינן במסגרת הפעילות הרגילה של המוסד החינוכי, בתנאי שמדובר בפעילות מטעם המוסד המאושרת על ידי משרד החינוך ואשר אושרה על ידי הפיקוח על המוסד, כגון פעילות בתכנית "התפתחות אישית ומעורבות חברתית קהילתית" וכדומה.
2.2בכל אחד מהמקרים שלהלן יש לדווח מיד לאחראי על הבטיחות במחוז או למנהל המחוז, לפני מילוי הדוח:
-אם אירע חלילה מקרה מוות.
-אם הפציעה אנושה, או נגרם נזק גופני חמור, כגון קטיעת איבר.
-אם הגורם לתאונה הוא מפגע בטיחותי מסוכן.
-אם יותר מתלמיד אחד נפגע בו-זמנית מאותה הסיבה.
2.3אין צורך לדווח על תאונות המתרחשות בפעילויות שאינן חלק מהפעילות הרשמית של המוסד החינוכי, כגון בקייטנות, בחוגי העשרה לנוער או בפעילות קהילתית כגון במועדוני נוער ובמתנ"סים, גם אם הן מתקיימות במוסד החינוכי.
2.4אין צורך לדווח על תאונות תלמידים המתרחשות בדרך לבית הספר או בדרך הביתה.
3.1.1דיווח על אירוע תאונתי לתלמיד משולב כחלק מ"מודול אירועים חריגים" במנב"סנט. הדיווח במערכת המנב"סנט נועד להפיק דוח ממוכן בנוסח אחיד המאפשר תקינות ושלמות של הנתונים.
3.1.2כל מוסדות החינוך בפיקוח משרד החינוך, מכיתה א' ועד כיתות י"ג-י"ד, מחויבים לדווח על תאונות תלמידים באמצעות מערכת המנב"סנט בלבד.
3.1.3להדרכה על אופן הדיווח במנב"סנט יש לפנות למינהלת ליישומים מתוקשבים באמצעות מוקד התמיכה הטלפוני 03-6906600 או באמצעות הדוא"ל:
Moked-manbas@manbas.k1 .2l
בכל פנייה למוקד באמצעות הדוא"ל יש לציין את סמל המוסד, את שם הפונה ואת מס' הזהות שלו לצורך תמיכה מותאמת ומהירה.
להדרכה על אופן הדיווח במנב"סנט אפשר לצפות בסרטון הדרכה או להיעזר במצגת ההדרכה בנושא "דיווח אירועים חריגים במנב"סנט" באתר מוקד התמיכה.
רק גני ילדים שאין להם גישה למנב"ס ידווחו באמצעות טופס הדיווח הידני, וזאת על גבי הדוח המעודכן בלבד. עליהם לפעול על פי ההנחיות המצורפות בדוח ולהפיצו על פי רשימת התפוצה המופיעה בו. גרסה עדכנית ותקפה של הדוח אפשר למצוא ב-"דו"ח תאונה ידני", הנמצא באתר המחלקה לביטוח.
3.3.1דיווח ראשוני על תאונה יישלח תוך שבעה ימים מיום התאונה. פרק זמן זה ניתן כדי לאסוף את מרב הפרטים והידיעות על מצבו הראשוני של הנפגע ועל נסיבות המקרה.
3.3.2במקרה שהתלמיד נעדר מהלימודים מחמת תאונה, ימולא ויישלח דוח משלים ל"ענבל" בלבד, מיד עם שוב התלמיד ללימודים ו/או עם קבלת המסמכים הרפואיים.
3.3.3לאחר סיום מילוי הדוח יש להדפיסו, להחתים את מנהל המוסד החינוכי ולהפיצו בדואר על פי רשימת התפוצה שלהלן (על המעטפה יש לציין "דוח על תאונה"):
– מקור: לקרן הפנימית לביטוחי ממשלה בהנהלת "ענבל", חברה לביטוח בע"מ, רח' ערבה 3, קריית שדה התעופה 70100, ת"ד 282
– העתק 1: למפקח המוסד החינוכי
– העתק 2: למנהל המחלקה לחינוך ברשות המקומית/לבעלים של המוסד החינוכי
– העתק 3: לתיק התאונות במוסד החינוכי.
3.3.4משום צנעת הפרט אין למסור העתק או צילום של הדוח לאף גורם, למעט המכותבים בתפוצה, אלא אם כן ניתן לכך היתר מהיועץ המשפטי המחוזי של המשרד. הנהלת המוסד תסייע למבקשים בקבלת העתק. באמצעות הטופס "בקשה לקבלת היתר מסירת עותק מדוח תאונה" הנמצא באתר המחלקה לביטוח.
דיווח על תאונות תלמידים
הוראת קבע מספר 0279 - החלפה
תוקף הוראה מ-13.1.2022
תחולה
כלל מערכת החינוך.
תמצית ההוראה
הוראה זו עוסקת בחובת הדיווח על תאונות שקרו לתלמידי מוסדות החינוך; ההוראה מציגה את מטרת הדיווח, אמצעי הדיווח והפצתו.
תקציר השינויים
בהתאם לחוק הגנת הפרטיות, תשמ"א-1981 עודכנו ההוראות בדבר מסירת עותק מדוח התאונה. בוצעו שינויים באמצעי הדיווח, בנוהל הדיווח ובשיטת הפצת דוח תאונה דרך פורטל מוסדות. הוּספה אפשרות למתן הרשאת צפייה בדוחות התאונה לגורמים ברשימת התפוצה, עודכנו ההנחיות למילוי דוח תאונה ידני עבור גני ילדים והוספו קישורים שונים.
הגורם האחראי
ממונה ביטוח (תלמידים ועובדי הוראה), גף ביטוח, אגף יישומי חוק ומדיניות, המִנהל הפדגוגי.
073-3931515
Bituach@education.gov.il
הוראות מבוטלות
- דיווח על תאונות תלמידים מספר: 3.13-3 פורסמה בחוזר: עו/9(ב) בתאריך: ל' בניסן תשע''ו, 08 במאי 2016
הוראות קשורות
- טיולים ופעילויות-בית-ספריות במערכת החינוך – היבטים פדגוגיים, ארגוניים, בטיחותיים וביטחוניים מספר: 208 פורסמה בתאריך: כ''ו באדר ב תשע''ט, 02 באפריל 2019
- ניהול שגרת הבטיחות בבית הספר מספר: 143 פורסמה בחוזר: תשע''ח/12 בתאריך: ד' באלול תשע''ח, 15 באוגוסט 2018
- נוהלי הבטיחות בגן הילדים מספר: 86 פורסמה בחוזר: תשע''ח/7 בתאריך: י''ז באדר תשע''ח, 04 במרץ 2018
- שירותי עזרה ראשונה ופינוי לתלמידים מספר: 2.2-83 פורסמה בחוזר: עד/1(א) בתאריך: כ''א באלול תשע''ג, 27 באוגוסט 2013
תוכן העניינים
.1כללי
.1.1מטרת הדיווח
.1.2הקרן הפנימית לביטוחי הממשלה
.2חובת הדיווח
.3אמצעי הדיווח
.4נוהל הדיווח והפצת דוח המדווח במערכת דיווח אירועים חריגים
.5שינוי שיטת הפצת דוחות תאונה
.6מסירת עותק מדוח התאונה לגורמים נוספים
מטרת הדיווח על תאונה היא לתעד תאונה שאירעה לתלמיד[1] במהלך פעילות רשמית של המוסד החינוכי או מטעמו. במקרה של תאונה, ייתכן שמשרד החינוך, הרשות המקומית או הבעלות על המוסד או עובדיהם, יהיו בין הנתבעים אם תיוחס להם לכאורה אחריות בגין אותה תאונה. הדיווח על פרטי התאונה ישמש הן לבחינת אופן התרחשותה הן לצורך ניהול הסיכונים ולהפקת לקחים על ידי הגורמים הרלוונטיים.
הקרן הפנימית לביטוחי הממשלה בהנהלת ענבל, חברה לביטוח בע"ם (להלן "הקרן"), מכסה את חבותו (אחריות על פי דין) של משרד החינוך ועובדיו בלבד, כלפי תלמידים, בגין תאונות שאירעו במהלך פעילות חינוכית רשמית, בין כותלי המוסד החינוכי או מחוצה לו, ואשר נטענת לגביהם לכאורה רשלנות בטיפול משרד החינוך, שבעקבותיה נגרם נזק גוף לתלמיד.
הקרן אינה מכסה את חבותן של הרשויות המקומיות או הבעלויות על מוסדות החינוך כלפי התלמידים בגין אחריותן כמפעילות ומחזיקות מבני חינוך וכמבצעות פעילויות בתחום החינוך.
2.1על מנהל המוסד החינוכי, ובכלל זה מנהל גן/גננת, חלה החובה לדווח על כל תאונה שאירעה לתלמיד במהלך פעילות רשמית של המוסד החינוכי ואשר בעקבותיה נדרש טיפול רפואי, ובכלל זה מקרה שאירע מחוץ לכותלי המוסד החינוכי ומטעמו, כגון בסיור לימודי, בטיול, ביום ספורט, בפעילות של"ח ובפעילות לימודית במוסד אחר. כמו כן יש לדווח על תאונה שאירעה בפעילויות מיוחדות, שאינן במסגרת הפעילות הרגילה של המוסד החינוכי, בתנאי שמדובר בפעילות מטעם המוסד המאושרת על ידי משרד החינוך, כגון פעילות בתוכנית "התפתחות אישית ומעורבות חברתית קהילתית" וכדומה.
2.2בכל אחד מהמקרים שלהלן יש לדווח מייד לאחראי על הבטיחות במחוז או למנהל המחוז:
- אם אירע חלילה מקרה מוות.
- אם הפציעה אנושה או נגרם נזק גופני חמור, כגון קטיעת איבר.
- אם יותר מתלמיד אחד נפגע בו זמנית מאותה הסיבה.
- אם הגורם לתאונה הוא מפגע בטיחותי מסוכן - במקרה זה יש לפעול על פי חוזר המנכ"ל, "ניהול שגרת הבטיחות בבית הספר".
2.3אין לדווח על תאונות תלמידים המתרחשות בדרך אל המוסד החינוכי או בדרך חזרה ממנו וכן אין לדווח על תאונות המתרחשות בפעילויות שאינן חלק מהפעילות הרשמית של המוסד החינוכי, כגון קייטנות פרטיות, חוגים, פעילות קהילתית וכדומה, גם אם הן מתקיימות בשטח המוסד החינוכי.
3.1כל בתי הספר בפיקוח משרד החינוך מחויבים לדווח על תאונות תלמידים באמצעות מערכת דיווח אירועים חריגים בלבד דרך פורטל מוסדות חינוך. הדיווח במערכת נועד להפיק דוח ממוכן בנוסח אחיד המאפשר תקינות ושלמות הנתונים, הפקת דוחות סטטיסטיים וניהול סיכונים.
3.2גני ילדים שיש ברשותם אמצעים דיגיטליים (מחשב ואינטרנט) יוכלו לדווח על תאונות תלמידי הגן באמצעות מערכת דיווח אירועים חריגים דרך פורטל מוסדות חינוך. גני ילדים שאין ברשותם אמצעים דיגיטליים (מחשב ואינטרנט), ימשיכו לדווח באמצעות טופס הדיווח הידני ויפעלו על פי ההנחיות המצורפות בו.
3.3להדרכה על אופן הדיווח דרך פורטל מוסדות חינוך יש לפנות למִנהלת ליישומים מתוקשבים.
לשירותכם, לומדת הדרכה ושיעור מקוון בנושא "דיווח אירועים חריגים".
4.1דיווח ראשוני על תאונה: הדיווח יבוצע בתוך שבעה ימים מיום התאונה - פרק זמן זה ניתן כדי לאסוף את מרב הפרטים והידיעות על המצב הראשוני של התלמיד ועל נסיבות המקרה. בקרות אירוע תאונה לתלמיד אשר בעקבותיה נדרש טיפול רפואי, ייתכן שיידרש פינוי לטיפול רפואי בקהילה או בבית חולים ובהמשך יידרש להשלים את הדיווח אם התלמיד נעדר מהלימודים בעקבות התאונה.
4.2הפצת דוח ראשוני על תאונה: לאחר סיום הדיווח, יש להדפיסו, להחתים את מנהל המוסד החינוכי ולשולחו לגורמים שברשימת התפוצה שלהלן ובכפוף להוראות סעיף 5:
- המקור יתויק בתיק תאונות במוסד החינוכי.
- העתק 1 למפקח על המוסד החינוכי.
- העתק 2 למנהל מחלקת החינוך ברשות המקומית/לבעלים של המוסד החינוכי.
4.3דיווח משלים: אם התלמיד נעדר מהלימודים בעקבות תאונה - ימולא דוח משלים מייד עם שוב התלמיד ללימודים. השלמת הדיווח היא חובה ותכלול רישום ימי היעדרות מהלימודים, מספר ימי האשפוז ורישום קבלת מסמכים רפואיים, אם התקבלו.
5.1שיטת הדיווח על תאונה באמצעות מערכת דיווח אירועים חריגים מאפשרת למי מטעם משרד החינוך וכן לגורמים שברשימת התפוצה המופיעים בסעיף 4.2 לעיל, צפייה באמצעים דיגיטליים דרך הפורטלים השונים של משרד החינוך, בכפוף להרשאות מיוחדות שיינתנו לגורמים המבקשים ועומדים בדרישות בהתאם לחוק הגנת הפרטיות, תשמ"א-1981.
5.2החל משנת הלימודים תשפ"ג תחליף הצפייה באמצעים הדיגיטליים את שיטת הפצת הדוחות שהייתה נהוגה עד אז באמצעות שליחה לרשימת התפוצה בדואר ישראל על ידי מוסדות החינוך. במקום זאת יוכלו הגורמים שברשימת התפוצה לצפות ולהפיק דוחות תאונה דרך הפורטלים השונים של משרד החינוך.
5.3רשות חינוך מקומית המעוניינת לאפשר הרשאה זו למנהל מחלקת החינוך שלה, תגיש בקשה לקבלת המידע, בהתאם לחוק הגנת הפרטיות, תשמ"א-1981. במסגרת זו תגיש הרשות בקשה לוועדה להעברת מידע בין גופים ציבוריים של משרד החינוך, דרך פורטל רשויות ובעלויות, באמצעות טופס 7א' (מותאם) ותפעל על פי הנוהל המופיע בקישור לדף תאונות תלמידים - הפקת דוחות, נהלים, הסדרים וביטוח.
5.4מנהלי מוסדות חינוך אשר יקבלו הודעה מהגורמים שברשימת התפוצה להפסיק לשלוח את הדוחות באמצעות הדואר בשל קבלת הרשאת צפייה כאמור, יהיו פטורים מחובת שליחת הדוחות אליהם בדואר ישראל. בכל מקרה, החל משנת הלימודים תשפ"ג לא יידרשו מנהלי מוסדות החינוך להפיץ בדואר ישראל את הדוחות למנהלי מחלקות החינוך של רשויות החינוך המקומיות.
6.1בהתאם לדין ולהנחיות של משרד החינוך, אין למסור העתק או צילום של הדוח לאף גורם, למעט למכותבים ברשימת התפוצה המפורטים בסעיף 4.2 לעיל ובהנחיות למילוי הדוח הידני בגני הילדים המפורטות בטופס הדיווח הידני.
6.2הנחיה זו חלה גם על כל המכותבים ברשימת התפוצה וכן למי שיש לו הרשאת צפייה.
6.3אדם המעוניין בקבלת הדוח יגיש בקשה לממונה על יישום חוק חופש המידע במשרד החינוך, והבקשה תיבחן בהתאם להוראות כל דין.
להלן דרכי הפנייה להגשת בקשה לקבלת מידע במסגרת חוק חופש המידע התשנ"ח-1998: